Reflux a blinkání

08.12.2014 20:00

Převzato v www.mamila.sk

Mnoho dětí po kojení ublinkává. Bez ohledu na to, jestli je mléko, které miminko ublinkává natrávené nebo řídké nebo jestli jde o ublinkávání  obloukem. Samotné zvracení, pokud není provázeno ničím jiným, miminko je zdravé a zároveň prospívá, není něčím, co je třeba řešit, i navzdory tomu, že to pravděpodobně rodiče znepokojuje. Pokud se stane, že mateřské mléko teče i z nosánku (často například při kojení v leže), není to problém. Je to způsobeno tím, že pusinka a nos miminka jsou propojeny, ale mateřské mléko vzhledem ke svým vynikajícím vlastnostem při průchodu sliznicí nosu, nezpůsobuje miminku žádný problém, spíš naopak, může odstraňovat bakterie a viry a napomáhá posilovat imunitu miminka vystýláním sliznic během ublinkávání.

Není třeba dělat speciální opatření, není třeba dělat odstupy mez kojeními ani kojení omezovat. – takováto opatření by mohla naopak vést k potencionálním problémům s kojením. Mnoho dětí se po ublinknutí chce kojit a je to ta úplně v pořádku. Kojení je totiž uklidní, pokud jim je něco nepříjemné, kojení jim pomůže, aby se začaly cítit lépe. Samotné sání na prsu miminkům pomáhá překonávat bolest, nespokojenost a podobně. Během kojení miminka ublinkávají jen velmi málokdy a pokud jsou na prsu často, umožňuje jim to pít menší množství mléka častěji, což je i z hlediska ublinkávání dobré.

„Zvracení“ se odříhnutím nedá zabránit, naopak, často je odříhnutí zbytečné. Dávejte miminko odříhnout jen, pokud to skutečně vyžaduje protože často právě snaha o odříhnutí miminko vzbudí, když usíná, což může být potom problematické z hlediska opětovného usínání.

Pokud miminko po blinknutí škytá nebo je nespokojené, pomůže mu, když ho budete kojit.  

Pokud miminko ublinkává při přebalování, může vám pomoci, když mu nožičky otočíte do strany, místo toho, abyste je zvedali nahoru k bříšku. Ale pokud miminko i tak při přebalování něco ublinkne, nemusíte se obávat.

Moderní diagnosou je dnes tzv. „tichý reflux“. Touto diagnosou se často nesprávně definuje situace, kdy miminko bývá uplakané, ale ze žaludku se mu nic nevrací. V takovémto případě je reálně těžké popsat mechanismus, na základě kterého by vlastně to, že se nic nevrací, způsobovalo miminku problém. To neznamená, že takovéto chování miminka neexistuje – samozřejmě, hodně maminek pozoruje častý pláč miminka a je to velmi náročné. Podstatné je, jestli miminko dobře pije na prsu. Pokud ano, tak bez ohledu na to, jestli jde o „tichý reflux“ anebo naplnění jiných fyziologických potřeb miminka, je řešení pravděpodobně stejné – tedy kontakt s miminkem, nošení, umožnit miminku, aby bylo na prsu, společné spaní a podobně.