Nedávejte dětem ukvapeně umělé mléko,

14.07.2015 19:14

… pokud to není kriticky nezbytně nutné. Má veliký význam udržet u miminek výlučné kojení bez použití umělého mléka  a  to obzvláště v prvních dnech a týdnech a v prvních měsících života. Ideální je vyhnout se použití umělého mléka úplně. Tento názor zastává i světová zdravotnická organizace.  Ve svojí poradenské praxi  vnímám, že maminky by mnohdy nemusely umělé mléko vůbec použít, pokud by nenastalo několik zásadních momentů, které maminky uvedou v pochybnosti ve svoji vlastní schopnost miminko utišit a nakrmit. Slovo „nakrmit“ jsem schválně použila jako druhé, protože u malých miminek velmi přeceňujeme a nadhodnocujeme pojem „hlad“.  Dá se říci, že malé děti ještě dlouhou dobu neumí rozlišit svoje potřeby, neví,  jestli mají hlad nebo žízeň. Veškeré jejich potřeby uspokojí  kojení – tedy sání na prsu – více sání na prsu, než-li pití mléka. Děťátko samotné neví, co přesně potřebuje, ale na prsu se mu udělá vždy dobře, protože sání na prsu zajišťuje správnou  činnost všech fyziologických dějů v těle dítěte. Dítě při kojení přestává vnímat nelibé pocity, cítí se dobře, relaxovaně a k tomu i pije mateřské mléko. Proto je kojení tak moc důležité nejen pro děti , ale také pro jejich maminky, protože díky kojení své děťátko mohou kdykoliv uklidnit, utišit a nakrmit . Tuto kouzelnou moc prsů ale ničí používání náhrad prsů – lahví, dudlíků a kloboučků a ukvapené použití  dokrmu umělým mlékem.  Než svému miminku dokrm umělým mlékem podáte, zkuste vyhledat šikovnou poradkyni při kojení dětí. Ta vám poradí, jak díky pozorováním kojení poznáte, kolik Vaše miminko pije mateřského mléka. Naučí vás strategie, jak miminko uklidnit, utišit a uspat. V některých chvílích uplakanému miminku  prostě nepomáhá nic, možná se miminko nechce ani kojit nebo by bylo u prsu stále.  A to jsou ty okamžiky, kdy mnohé maminky napadá myšlenka: „Mám málo mléka, miminko má ještě hlad.“  a stane se, že  maminky tedy zkusí miminku dokrm umělým mlékem nabídnout  a ono saje přes prst jako divé a všechno umělé mléko vypije a pak „konečně“ usne. Tím se v mamince přiživí naše myšlenka: “Miminko mělo málo mléka.“. Ale tohle může být mylná domněnka.  Děťátko mohlo sát prst a sním tedy i dokrm, který je dostupný a proto ho miminko jednoduše  vypije. Po dokrmu  usne – není divu, protože umělého mléko se vyrábí z mléka kravského a to obsahuje látku kazomorfín, která jednoduše řečeno děti uspává více než by bylo potřeba. Na tomto místě musím ještě podotknout, že krmení po prstu není dobrým způsobem dokrmování. Ideální je, když dokrm , pokud je nezbytný, probíhá přímo na prsu pomocí laktační pomůcky a ještě lépe mateřským mlékem vlastním- odstříkaným nebo dárcovským.

Mylná domněnka, že má maminka málo mléka, může být, bohužel,  podpořena pediatrem, který  miminko zváží  a vyřkne ortel, aniž by pozoroval kojení, aniž by vzal v potaz fakt, že se může jednat  o první vážení po převzetí do péče na jiné váze (váhy mohou mít veliké rozdíly ve vážení a pár desítek gramů může hrát velikou roli) a tudíž je první vážení u pediatra „bod nula“ – „start“ s tím, že další relevantní kontrola přírůstku hmotnosti by měla proběhnout ideálně za týden, nejdříve v polovině týdne.   

Nejen jídlem živ je člověk. Čímž netvrdím, že děti mají strádat nedostatečným příjmem mléka, ale situace, kdy se maminkám zatím tvoří mléka méně se dá překlenout  díky dostatečnému, intenzivnímu tělesnému kontaktu s miminkem ideálně pomocí nošení a společného spaní, díky podpoře poradkyně. Ženy, které ve svém okolí nenajdou poradkyni,  mohou být v kontaktu s poradkyní pomocí internetu, mohou jí poslat své videozáznamy kojení , protože správná podpora kojení stojí hlavně na pozorování kojení a vnímání toho, jak se maminka s miminkem u kojení mají.