Mepilex – speciální krytí na poraněné bradavky

24.11.2016 18:00

Toto speciální krytí se používá na dlouho a špatně se hojící rány - ragády.  Mám s ním vynikající zkušenost. Bohužel, Mepilex je  dost nákladná  záležitost, jedno balení ve kterém je pět plátů stojí asi osm set korun. Čím více maminkám pomáhám ošklivě poraněné bradavky léčit, tím více jsem přesvědčena, že se do něj vyplatí investovat co nejdříve, protože hojení otevřené ragády pod speciálním krytím začíná dříve a je rychlejší. Drží ránu v ideálním prostředí, nedusí ji a tím zamezuje množení bakterií a kvasinek. Zvyšuje tedy efektivitu léčby bradavek.   

Mepilex vypadá jako pěna. Pro léčení ragád na bradavkách je nejvhodnější ve čtvercích o velikosti 10x10 cm. Plát je v papírové obálce a z jedné strany je pokryt fólii, pod kterou je lepkavá vrstva. Tato lepkavá vrstva se vkládá do rány. Pokud je již rána hluboká, je nejvhodnější z Mepilexu manikurními nůžkami vystřihnout tvar odpovídající ráně na bradavce. Nejčastěji mají rány tvar písmene D nebo slzy. Vážné rány mají tvar podkovy a u těchto typů ragád s použitím Mepilexu neváhejte.  Po správném ošetření bradavky se vloží vystřižený tvar Mepilexu lepkavou stranou do rány a překryje ve větší částí Mepilexu, nejčastěji čtverečkem o velikosti asi 4x4 cm. Některé maminky si toto krytí zajistí  zdravotní lepící páskou, některý maminkám toto krytí drží samo v podprsence.

Před kojením se krytí vždy vyjme. Je dobré si krytí odložit na speciální čistý talířek nebo tácek, protože v případě, že krytí není úplně promočené mlékem, či prosáklé sekretem z rány, může se do rány po kojení a ošetření vrátit zpět. 

Pokud mamince vytéká při kojení mléko i z prsu, ze kterého miminko zrovna nepije, je dobré krytí  vyjmout i z druhého prsu, aby se zbytečně neprosáklo mlékem a nebyla tak veliké spotřeba. Až je krytí prosáklé a nepěkné, vymění se za čisté.  Maminky častěji mění vnitřní část, která má tvar poranění, druhá krycí vrstva vydrží déle, podle pocitu maminky. Pokud je rána hůře se hojící, doporučuji krytí měnit častěji.

Čistě teoreticky by toto speciální krytí mohl napsat kožní lékař na poukaz pro pojišťovnu, prakticky se to zatím žádné mamince o které vím nepodařilo.  Jednotlivé pláty Mepilexu se dají koupit v lékárně Dětské fakultní nemocnice v Brně a zaznamenáváme více druhů tlouštěk Meilexu a jeho jemnosti. Fungují  dobře všechny. Jen je důležité trvat na velikosti plátu 10x10 cm.

Nezůstávejte při řešení vážných poranění bradavek samy, vyhledejte odbornou pomoc! Dodržujte stanovený postup léčby, nezkoušejte jiné masti, zejména ne ty, ve kterých je obsažen lanolin. Nepoužívejte hydrogelové polštářky, silikonové sběrače mléka či chrániče bradavek, nepoužívejte kloboučky. Tyto pomůcky ránu dusí, vytvářejí skleníkový efekt, podporují množení bakterií.