Kojte děti na požádání

29.05.2013 18:40

... bez omezování délky a frekvence. Tuto větu maminky naštěstí slýchávají stále častěji. Rozumíme však tomuto doporučení? V některých publikacích bývá uváděno doporučení kojit děti na požádání, někdy i 12-15x denně. Je důležité vědět, že děti se kojí zdaleka nejen kvůli tomu, že potřebují pít mléko, ale z mnoha jiných důvodů.

Kojení (nikoliv monitor dechu) pomáhá dětem:

  • udržet správnou tělesnou teplotu,
  • regulovat srdeční činnost,
  • regulovat dýchání.

Kojení pomáhá:

  • podporovat zažívaní a peristaltiku,
  • tlumit případnou bolest.

Kojením miminko zpracovává všechny vjemy a podněty, které zažilo - kojení tedy zásadním způsobem ovlivňuje správný vývoj mozku!

Kojení vytváří a posiluje vztahovou vazbu mezi maminkou a dítětem!

Kojení také zásadním způsobem ovlivňuje správný ústní dutiny, který eliminuje všechny nosní, ušní a krční nemoci a podporuje správný růst zubů.

Kojení dětem dotváří  a posiluje imunitní systém - kojením se děti brání proti nemocem

a

kojením děti získávají mléko, tedy potravu (poslední položka seznamu :-)).

Ale mentalita, kterou máme hluboce zakořeněnou je opačná. Drtivá většina lidí i zdravotníků má představu, že kojením je dítě „jen“ krmeno, získává mléko a většina doporučení ve smyslu omezování frekvence a délky kojení pramení z obav, aby se dítě nepřejedlo a aby děťátko nebolelo bříško a netrpělo „kolikou“. „Kolika“ dětí je veliký fenomén civilizovaného světa. Málokdo ví, proč k ní dochází a málo co a málo kdo dětem a maminkám pomůže se koliky zbavit.

Doporučuji přečíst také články o tom co vlastně nazýváme „kolikou“ a jak „koliky“ řešit.

Někdy děti (hlavně ty starší – několikaleté) potřebují být velmi často kojeny právě proto, že zápasí s nemocí, která díky tomu, že děťátku prs není odpírán, ani nepropukne, takže se ani nedozvíme, proč vlastně děťátko chce být kojeno. Proto je úplně nejlepší nepátrat po tom, co miminko právě potřebuje a kdykoliv je neklidné, nesvé, přiložit jej k prsu, tak jak to dělají chytré africké ženy.

Připomeňme si, že miminko je jako savec a jako nejvyšší z primátů  nastaveno na neustálý kontakt  s rodičem a neustálý příjem mateřského mléka. Mateřským mlékem, které je ideálně stravitelné se děťátko nemůže přejíst. Jestliže výše uvedené pochopíme, pak se nikdy nepozastavíme nad tím, že sotva děťátko dopilo, chce být opět u prsu a počty kojení se nám úplně ztratí z hlavy, protože je jednoduše přestaneme počítat.