Kojení dvouleté dcerky

22.07.2013 22:01

Otázka:

Dobrý den paní Kallusová,ráda bych se zeptala na kojení:). Máme dcerku Julinku, která bude mít za pár dnů 2 roky. Stále kojím a ráda bych pokračovala.
Ale nejsem si jistá, jestli dělám vše správně. V noci kojíme 4x až 6x, když je vše ok. Ale pokud je dcerka nemocná, rostou zoubky, někdy ani nevím, co se děje .. bývá na mě přisátá hodně často a dlouho. Někdy se nemohu ani otočit, protože ji to vzbudí a chce se opět přisát. Přes den vyžaduje kojení také velmi často. Mám pocit, že snad tisíckrát za den. Samozřejmě to tolik asi není, ale každé sednutí, větší výstřih, koupání, lehnutí do postele, každé její spadnutí, nejistota(a těch má velmi mnoho)...atd..chce řešit kojením. Nevím, jestli jsem to dělala správně, ale kojila jsem ji i při nošení v nosítku. Tak nějak průběžně od cca1 roku se ji zkouším přesunout na záda, ale nejde to. Za chvíli chce být nošena ve předu a chce se kojit. Musím říct, že už začínám být unavená a velmi časté kojení mi začíná být nepříjemné. Přesto bych ráda vytrvala:).
Prosím tedy o radu a Váš názor
Děkuji a přeji krásné letní dny
Daniela

Odpověď:

Vážená paní Danielo,

děkuji Vám za email. Chování Vaší holčičky je naprosto v pořádku a odpovídá chování dvouletého, dobře kojeného dítěte i když okolí asi zřejmě říká pravý opak. Nenechejte se nikým a ničím odradit. Chápu, že je Vás situace již velmi unavuje, ale co Vám možná dodá sílu a potěší Vás je to, že vaše dcerka možná právě nyní spěje k odstavení, které se projevuje právě tak, jak popisujete. Frekvence kojení graduje, nikoliv se snižuje, do té chvíle, kdy se dcerka rozhodne, že například usne bez kojení. Zkuste nyní e svého života vyloučit vše, co vyloučit můžete, choďte si lehnout z dcerkou atd. To vše vám dodá sílu, abyste tohle náročnější období zvládla a velikánskou odměnou pro Vás bude strašně důležitý vklad do celého života Vaší dcerky. Málo které dítě může samo dospět do přirozeného odstavení. Věřte, že si potom nejednou vzpomenete na chvíli, kdy pročítáte ty tořádky a budete hrdá na svoji úžasnou holčičku a na to ,že jste tuto náročnější situaci zvládla.     
Možná Vám také pomohou tyto články: 
Co se ještě týká častého kojení, zkuste si to se svojí holčičkou vykomunikovat, kdy ji ráda nakojíte a kdy to právě nejde: https://www.poradkyneprikojeni.cz/news/manipulace-nebo-komunikace-/
Zatím Vás srdečně zdravím a přeji Vám, ať statečně dojdete k první "maturitě" Vaší úžasné holčičky.
Pavlína Kallusová