Kojení dětí po porodu v klidném prostředí a savčí poloha

26.02.2016 08:41

Takzvaná savčí poloha je v poslední době velmi oblíbené a rozšiřované téma v oblasti podpory kojení. Maminkám a poradkyním v Česku může být představována, jako velmi jednoduchá a přirozená poloha, kdy se miminko díky svým vrozeným instinktům samo doplazí k prsu, přisaje se a kojí se podle libosti. Rádi bychom předpokládali, že savčí (vertikální) poloha může být plně funkční v situacích, kdy miminko s maminkou nejsou nikým a ničím vyrušeny a miminko nemá žádnou jinou zkušenost se sáním čehokoliv jiného (dudlíku, láhve, kloboučku, prstu). Bohužel to tak nemusí být z mnoha důvodů, z nichž nejčastějším je rozdílná tělesná proporcionalita dětí i maminek a fakt, že lidské tělo se reálně nemůže připodobnit k tělu opičímu, natož k tělu jakéhokoliv jiného savce.

   Je mi moc líto, že v situacích, kdy maminka řeší reálné potíže s kojením se nelze na savčí polohu spoléhat ze dvou základních důvodů. Prvním z nich je nutnost mamince ukázat, jak miminko může vypít co nejvíce mléka a druhým je zjištění nebolestivého přisátí miminka. Je smutné to takto psát o kojení, které by mohlo v ideálních situacích probíhat bez kontroly, naprosto intuitivně. Ale maminky žijící v dnešním světě na rozdíl od maminek z Afriky, v některých případech musí vědět, jak se jejich miminko kojí a jestli pije dost mléka, což maminka zjistí správným pozorováním kojení v dobré poloze, ve které má miminko dostatečnou podporu tělíčka bez ohledu na jeho proporcionalitu. Správná poloha při kojení totiž zajistí dostatečnou podporu tělíčka dětem malinkým, stejně jako dětem větším. Malinké, případně nedonošené děti v kontaktu kůže na kůži, mají ve správné poloze daleko větší šanci se přisát co nejlépe a konečně se dobře kojit. Díky co nejlepší poloze při kojení se může bradička miminka, jediná pohyblivá část obličeje, dostatečně opřít do prsu maminky a nos se o něj odtáhnout, čímž je zajištěno co nejlepší přisátí, díky němuž děťátko dostává co nejvíce mléka a maminku přisátí nebolí. Plnou podporu dítěti a možnost ověření kojení maminkou poskytuje příčná poloha miminka, která zajistí správné, asymetrické a nebolestivé přisátí.

   Samopřisátí dětí  je nádherné, fascinující, stejně jako přirozená schopnost miminka se kojit tehdy, kdykoliv to potřebuje. Podle jedné studie, která byla provedena u primitivních národů to znamená kojení  přibližně každou čtrnáctou minutu. Již mnoho maminek má  správné  informace o kojení  dětí a navzdory řádu porodnice  ví, že děti se mají kojit kdykoliv to potřebují, tedy neustále. Jenže! Většinu maminek, k mojí veliké lítosti, semele nemocniční systém, kde se maminkám káže kojit každé tři hodiny nanejvýš čtyřicet pět minut. Děti se balí do peřinek, není podporován kontakt kůže na kůži, maminky se z porodnice vracejí z bolestivými  bradavkami a s dokrmy. Mnohdy nejen tyto maminky potřebují akutní, rychlou a efektivní  pomoc, potřebují vědět a ujistit se, že jejich děti pijí dost mléka. Potřebují svým dětem pomoci, aby se v klíčových momentech, kdy například hrozí zvyšování hladiny bilirubinu přisávaly dobře, aniž by to bolelo a mohly vypít co nejvíce mléka.  Savčí poloha v těchto situacích nemusí pomoci a je důležité, aby poradkyně a porodní asistentky toto věděly. Pokud maminky nabydou dojmu, že jim nefunguje savčí poloha, která podle některých názorů „má fungovat vždy a všude přirozeně“, mohou být v ještě větších koncích…. Tohle přece nechceme!  K mojí veliké lítosti zjišťuji, že maminky, které volily porod v klidném prostředí, navzdory jejich volbě i tak řeší trable s kojením a to není fér. Je to na zodpovědnosti nás, které maminky doprovázíme. My se musíme stále zdokonalovat a musíme vědět jak se maminka s miminkem má, jak se děťátko kojí, jestli to maminku nebolí, jestli se miminko kojením dostatečně nasytí, uklidní, uspí, nejen pár hodin a dní po porodu v klidném prostředí, ale i několik týdnů a měsíců.  A pokud neshledáváme situaci s kojením adekvátní, musíme ji řešit. Pokud nevíme co mamince pro zlepšení situace navrhnout, není ostuda se zeptat a hledat, poradit se, přizvat pomoc. Žádný učený z nebe nepadá a každý jeden životní příběh maminky a děťátka je nová výzva pro všechny.  Savčí poloha není všespásná, není to poloha pro akutní pomoc maminkám při kojení dětí a na toto je třeba dávat mimořádně veliký pozor!