Hubnutí a sportování při kojení

08.07.2014 18:48

Převzato z  www.mamila.sk

Kojení není překážkou pro cvičení. Důkazem toho jsou i příběhy mnoha olympijských sportovkyň, které během kojení vyhrály důležité závody.

Stejně není problém kojit a hubnout, pokud kojící maminka chce anebo potřebuje zhubnout. Pro kojící maminky totiž v zásadě platí stejná pravidla jako pro všechny ostatní lidi. Tak jako pro kohokoliv jiného, kdo chce hubnout, není dobré hubnout příliš rychle, příliš mnoho a to stejné platí i pro kojící maminky. Pokud tedy maminka dodrží zásady toho, jak rozumně a postupně tak, jako všichni ostatní lidé, není důvod, pro který by to mělo pro kojení představovat problém.    

Navíc, je běžné, že kojící ženy hubnou. Je to jedna z funkcí kojení – umožnit mamince, aby postupně zhubla. A existují studie, které poukazují na to, že kojící maminky hubnou lehčeji a rychleji než maminky, které nekojí. Někdy samozřejmě samotní kojení nestačí na to, aby maminka zhubla tak, jak si přeje a potom může být pro ni důležité, aby během kojení postupně zhubla.

Ohledně častých rad, že hubnout se během koje ní nesmí: existuje více důvodů, kvůli kterým se tyto rady objevují: 

  1. Nedostatečně je zvážena důležitost kojení pro zdraví děťátka a pro zdraví maminky stejně jako to, že dítě má potencionál být kojeno několik roků. Většinou s kojení považuje za krátkodobou, přechodnou záležitost několika měsíců, z čehož vyplývá i logika, na základě se maminkám de facto doporučuje „nic během kojení neřešte, všechno odložte až na dobu, kdy přestanete kojit“, případně „pokud chcete cokoliv udělat, raději dítě odstavte“.
  2. Kojení se považuje za jednoduše „ukončitelné“, za „vynechatelné“ po určitě době, kdy už je děťátko větší, se o jeho důležitosti vůbec neuvažuje a proto se mylně zdá jednoduché říci maminkám, aby zkrátka těch pár týdnů ještě počkaly. Jenže kojení může trvat celá léta!
  3. Pokud se nezvažuje důležitost kojení a rizika, které nekojení přináší, často se vůbec neuvažuje o tom, jak by se kojení dalo skloubit s nějakou další potřebou matky. Pokud je kojení považováno za skutečně důležité, dají se hledat způsoby, jak v kojení pokračovat i při nejrůznějších jiných skutečnostech.
  4. Ve všeobecnosti se rady o kojení řídí principem „co kdyby“ a raději „ pro jistotu“ zakazují všechno, co může k normálnímu životu s kojeným děťátkem patřit – od cvičení a hubnutí přes normální stravu a léčbu matky, která ji potřebuje, až po kávu.
  5. Existuje malé povědomí o tom, že ne všechny látky se musí dostávat do mateřského mléka a že i většina těch, které se do mléka dostávají, se dostávají v tak zanedbatelném nebo neměřitelném množství, že o nich nemá z praktického hlediska smysl uvažovat. Teoretické úvahy o „škodlivinách v mateřském mléce“ nejsou vědecky podloženy a jsou často jen pojistkou pro ty, kteří matkám neoprávněně radí opatrnost. I na Slovensku se dělal výzkum o PCB v mateřském mléce a nezjistily se žádné problematické hladiny těchto škodlivin. 
  6. Nezvažují se důsledky rad ohledně odstavení, které pro mnoho maminek znamenají, že nebudou kojit tak dlouho, jak by jinak kojily, protože touží po tom, aby mohly udělat to, co během kojení „mají zakázáno“. Pokud maminky přestanou kojit, přináší to rizika nejen pro jejich děti, ale i pro jejich vlastní zdraví – a toto je fakt o kterém se mluví a uvažuje jen velmi málo.

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište na dojcnie@mamila.sk