Dům podpory kojení – můj veliký sen

18.02.2014 13:59

I když poslední dobou mám opravdu mnoho maminek a celé dny křižuji nejen Brno, ale celý Jihomoravská kraj, stále si říkám, že je to velmi málo. Ženy by potřebují daleko více intenzivní podpory. Jedna až dvě hodiny, které s nimi poradkyně při kojení stráví je velmi málo pro to, aby dostaly dost podpory pro řešení všech možných situací, které se během dne s miminkem vyskytnou. Při návštěvní službě u maminek poradkyně většinou vidí jedno až dvě kojení a neví, jak situace vypadá v náročnějších situacích večer, případně v noci.

Vysnila jsem si takový model skutečné podpory kojících žen, který by vypadal jako Dům podpory kojení. Vypadal by asi takto:

V Domě by bylo několik pokojíčků, kam by maminky se svými dětmi přišly ráno a v pohodlí se svým miminkem by v Domě strávily minimálně jeden celý den, kde by průběžně se svojí dvorní poradkyní měly možnost konzultovat všechny situace, které během dne nastanou – od podpory správné polohy při kojení, přes nácvik nošení miminka, po pomoc při identifikaci důvodu nespokojenosti miminka. Maminka by měla Dům podpory kojení opustit posílená a měla by mít jasnou představu o tom, jak zvládat případné náročné situace.

Svoje místo v Domě podpory kojení by měly všechny maminky, jimž se děti narodily předčasně, maminky, které měly předchozí potíže při kojení a samozřejmě minimálně základní péče by byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

V rámci Domu podpory by denně fungovala Podpůrná skupinka, kam by mohlo zavítat mnoho jakýchkoliv žen „z ulice“, které potřebují jakoukoliv podporu.

V Domě podpory kojení by samozřejmě pracoval lékař, který by podle potřeby mohl předepsat potřebnou medikaci.

V rámci Domu  by fungovalo vzdělávací centrum, kde by probíhaly nejrůznější semináře a workshopy pro laickou i odbornou veřejnost. Zdravotníci, by měli možnost zde absolvovat odbornou stáž s možností naučit se řešit základní i složitější situace v podpoře kojení.

V Domě by pracoval tým elitních poradkyň, které by nadále maminkám poskytovaly i návštěvní službu u nich doma podle přání a možnosti maminky.

Tento model by se natolik uchytil, že by svůj Dům podpory kojení měla každá porodnice, případně každé větší město.

Nyní už jen vymyslet financování tak, aby Dům nemusel být závislý na žádném marketingu J.