Příliš mnoho mléka

02.07.2014 21:44

Převzato z www.mamila.sk

U vysoké tvorby mateřského mléka jsou dva základní body, na které je třeba myslet:

a) možné kroky, které se dají podniknout na ulehčení současné situace

b) opatření, která mají za úkol zabránit problémům v budoucnu - toto je možná ještě důležitější než bod a)!

Vysoká tvorba mléka se totiž často může díky různým opatřením snížit a způsobit problémy, u kterých se miminko zlobí na prsu, odtahuje se, kašle a vyplivuje mléko, přisává se, následně prs pouští a pláče nebo prs odmítá úplně.

Snižovat tvorbu mléka proto není v takových to situacích řešením. Vysoká tvorba mléka se bude časem upravovat sama od sebe, strategie na její snížení mohou být z dlouhodobého hlediska kontraproduktivní. Je zřejmé, že mokré tričko je nepříjemné, ale toto se potupně změní samo od sebe. Opravdu není potřeba s tímto dělat nic více, než najít praktický způsob, jak to ještě nějakou dobu vydržet. Mezi praktická opatření, která mohou pomoci situaci jednodušeji zvládat, i když ani jedno neřeší podstatu problému, může patřit používání sběrných mušlí na zachytávání mléka (pozor ne kloboučků!), anebo pohárku na zachytávání mléka při kojení, nošení vzorovaného oblečení, aby případné mléko nebylo příliš vidět, vystlání postele ručníkem v noci, atd.

Odsávat?

Mnoho maminek odsává mléko z důvodu obav ze zánětu prsu. Je dobré vědět, že zánět prsu nevzniká proto, že v prsu zůstává nevypité mléko. Není potřebné, ani žádoucí odsávat po kojení a už vůbec ne veliké množství mléka. Mnohem lepší je zkusit miminko kojit častěji, pokud má zájem, případně miminku při nalití prsů kojení nabídnout. Z hlediska nalévání prsů i z hlediska miminka je dobré, když se miminko kojí často. Pokud jsou prsy nalité a miminko je nakojeno, nemusíte paušálně odsávat – navíc odstříkávání může být vhodnější a jednodušší než odsávání. Odsávejte nebo spíš odstříkávejte jedině v případě, že je nalití příliš silné a skutečně pociťujete jako nezbytné odstříkání malého množství mléka do úlevy. Vůbec to nemusí být po každém kojení. Řiďte se pocitem, který máte v prsech. Odstříkejte jen  nezbytné množství, tolik, abyste cítila úlevu.

Proč odsávání nebo odstříkávání mléka u vysoké tvorby mléka pravděpodobně není řešením:

  1.  pokud budete odstříkávat mléko, může se tvorba mléka v důsledku odstříkávání dále zvyšovat a celý problém se v konečném důsledku může zhoršit.
  2.  po odstříkání mléka může být tok mléka pro miminko paradoxně příliš pomalý (v porovnání s tokem mléka, který zažilo před tím – bez ohledu na to, že mu také nemusel vyhovovat) a dítě se může odtahovat a být nespokojeno  i z toho důvodu, že nebude spokojeno s pomalým tokem mléka.

Jako lepší než ostříkávání  se může jevit to, že po spuštění  mléka necháte mléko jen volně odtéci, pokud je to skutečně potřeba . Jedna věc, která někdy trochu funguje, aby neteklo mléko z druhého prsu při kojení, je hned po začátku kojení zatlačit na bradavku druhého prsu a držet stlačenou nějakou dobu.   

Opatření, které mohou pomoci zvládat tvorbu mléka jednodušeji

Situace se nezlepší okamžitě, ale můžete zkusit toto:

  •  Snažit se o co nejlepší přisátí. U skutečně vynikajícího přisátí dokáže miminko omnoho lépe kontrolovat tok mléka i když je silný.
  •  Pokud mléko stříká, nechat ho vystříkat a následně miminko přiložit. Pokud je při čekání nespokojeno, zkuste ho jemně houpat a utišovat.
  •  Důležité je, aby mimino bylo kojeno co nejčastěji a s krátkými časovými odstupy, ještě před tím, než v prsu bude mnoho mléka, největší  těžkosti totiž způsobuje to, když miminko pije s většími časovými rozestupy, když je prs velmi nalitý.
  •  Úspěšnou  strategií je snažit se, abyste co nejvíce vyprázdnila jeden prs před tím, než nabídnete druhý, to znamená sledovat, jestli miminko pije a    pomoci mu „dopít“ prs stlačováním prsu. Na druhý prs ho můžete přeložit, když již na prvním prsu již nepije. Druhý prs tedy můžete nabídnout  kdykoliv, kdy má dítě po dopití prvního  ještě zájem o kojení. Stlačování prsu je úspěšnou strategií u vysoké tvorby mléka.
  •  Kojit miminko ještě před tím, než je hodně hladové, protože tehdy bude mít větší trpělivost počkat, pokud bude mléko stříkat.
  •  Kojit miminko ještě před tím než se úplně probudí.    
  •  V celé této situaci moc pomáhá nošení miminka a společné spaní, protože oboje podporuje to, aby miminko nemělo příliš dlouhé přestávky mezi  kojením, což je v této situaci žádoucí.
  •  Nejen u vysoké tvorby mléka je dobré, aby se nepoužíval dudlík, protože kromě jiného maskuje brzké projevy zájmu o prs a tak se miminko  kojí, až když je příliš hladové.
  • Je dobré, aby miminko kromě stříkání mléka zažilo na prsu i pozitivní chvíle, takže je dobré nechávat ho usínat na prsu po tom, co se dobře napilo.

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište na dojcnie@mamila.sk