Nedostatečná tvorba mateřského mléka

02.01.2013 21:18

 

Otázka:

Mám problém s nedostatečnou tvorbou mléka, takže musím dítě dokrmovat umělým mlékem. Ráda bych se vrátila k plnému kojení, ale nedaří se. V druhém až třetím týdnu po narození malé jsem prodělazanícené prsy z městnání mléka. Cca 5/7 dnů v týdnu jsem měla vysoké horečky, ale kvůli malé jsem se rozhodla nebrat léky a bojovala tvarohem a obklady. Zároveň jsem tehdy řešila ragády v důsledku špatné techniky kojení. Techniku jsem upravila, ale někdy v průběhu došlo k umenšení tvorby mléka. V tuto chvíli nakojím průměrně polovinu dávky, kterou by malá měla mít. 14 dnů dokrmuji se suplementorem a doufala jsem, že to povede k navýšení tvorby mléka, ale dosud se nestalo.
Můj dotaz tedy je: Dá se s tím ještě něco dělat?

Odpověď:

 

Určitě ještě můžete udělat mnohé pro to, abyste svoje miminko plně kojila. Prvním krokem je zajištění co nejlepšího asymetrického přisátí Vašeho miminka, kdy je jeho brada zabořená v prsu a nosánek je naopak volný.  Asymetrické přisátí můžete vidět na videoukázkách, které najdete zde, konkrétně na videu č. 6. Miminko se napoprvé nepřisaje, ale potom se přisaje a má krásně volný nos.  Také si všimněte, že jakmile se miminko přisaje a začne sát, maminka začne prs stlačovat, tím zajistí rychlejší tok mléka, na které miminko pozitivně reaguje. Stlačování prsu při kojení Vašeho děťátka Vám moc doporučuji. Také si všimněte, že maminka svoje miminko kojí nahaté – kůže na kůži. Kontakt maminky s děťátkem kůže na kůži pozitivně působí na tvorbu mléka. Takže Vám moc doporučuji kojit miminko nahaté, pouze v plence.

Je výborné, že svoje miminko dokrmujete pomocí suplementoru,  to znamená, že Vaše miminko krmíte jen na prsu? To je totiž velmi důležité, protože děti s učí kojit kojením.  Moc bych Vám doporučila suplementor při kojení použít až tehdy, kdy Vaše miminko na prsu nepije. Jak poznat, že miminko z prsu pije mléko se můžete naučit  na videoukázce č.1. Pozorování kojení je důležitější, než sledování mililitrů, nebo gramů, protože nikdo vlastně neví kolik má plně kojené miminko vypít. Doporučené dávky jsou vypočítány matematicky, kde se počítá s tím, že je miminko krmeno 8xdenně. Děťátko však má být kojené tak často, jak potřebuje. To znamená velmi často i po půl hodině, protože kojení pro miminko neznamená jen příjem mléka, ale hlavně uklidnění a vlastně řešení všeho, co miminko potřebuje,    

Vše co ve Vašem emailu popisujete vedlo ke snížení tvorby mléka. Ke zvýšení tvorby mléka velmi dobře pomáhají bylinky – Pískavice- Řecké seno a Benedikt lékařský. Více informací o bylinkách, jejich užívání a podrobná popis najdete zde. Vzhledem k tomu, že je Vaše miminko již starší, bude s největší pravděpodobností potřeba začít užívat medikamenty ke zvýšení tvorby mléka, které také najdete ve výše uvedeném odkaze. Aby se tvorba mléka dostatečně rozvinula je také moc důležité zajistit co největší fyzický kontakt s děťátkem. Hodně jej nosit v šátku, či v nosiči a spát s ním v posteli. Je také velmi důležité eliminovat dlouhé spánky, které pro malé děti nejsou fyziologické a bání dostatečnému rozvinutí tvorby mléka. Doporučuji Vám k přečtení článek v rubrice Aktuální téma – Proč africké děti nepláčí.