Doporučení pro maminky, jejichž děti se v noci velmi často budí

20.01.2014 22:31

Dovoluji si pro vás publikovat další vědomosti, které jsem nabrala na doškolovacím semináři na Slovensku. Každá poradkyně mohla vyslovit přání na jaké téma se chce dovzdělat a já jsem sdělila, že potřebuji více informací pro maminky, které kojí své starší děti a v noci se s nimi často budí a potom jsou velmi nevyspalé, unavené a zoufalé.

Podívejme se nejdříve na to, jak v naší společnosti vnímáme spánek a jak hodnotíme jeho kvalitu, což je veliký psychologický aspekt. Za kvalitní spánek považujeme dlouhý, alespoň osmihodinový a nejlépe nepřerušovaný spánek – tak nám to předkládá naše společenská norma. V momentě, kdy se s dětmi často budíme, začneme celou situaci zkoumat a počet probuzení počítat. Ptá-li se nás někdo opakovaně, kolikrát v noci vstáváme, můžeme pomalu vstupovat do bludného kruhu veliké únavy, nevyspání a vyčerpání.

Na těchto stránkách jsem v několika článcích popsala jak vždy spaly malé děti. Podívejme se nyní na to, jak spali dospělí, protože náš lidský spánek se spolu s rozmachem umělého osvětlení zásadně změnil. Vzpomeňme si na to, jak se spalo za dob svíček. Chodilo se „spát se slepicemi“ – v čase, kdy se setmělo. Tma a dostatečné zatemnění má veliký vliv na kvalitu tzv. prvního spánku, který trvá přibližně čtyři hodiny, kdy se nejvíce vyplavuje hormon mlatonin. Po prvních čtyřech hodinách se i dospělí lidé v minulosti vzbudili a šli dejme tomu udržet oheň, zkontrolovat dobytek atd. Potom opět ulehli ke spánku a probudili se za svítání a vyrazili pracovat na pole, dokud ještě nebylo horko. Za poledne se vraceli a spali po obědě. Takovéto popisy trávení nocí lze najít se staré literatuře a v historických filmech. 

Mnoho maminek také popisuje, že dají své miminko spát v určitou hodinu a ono spí dobře dejme tomu do půlnoci a potom je vzhůru, čilé, vyžaduje nějakou aktivitu a pak je vzhůru každou hodinu. Co dělají maminky, když jejich děťátko spí svůj první delší noční spánek? V lepším případě  využívají klid pro sebe, ale bohužel většinou dohánějí to, co přes den nestihly. 

Takže první doporučení zní: běžte si lehnout spolu s dítětem a využijte první velmi kvalitní spánek. Jedna moje kamarádka popisovala, jak se často a dlouhé roky budila se svými dětmi a vždy, když se její děti v noci probudily a vyžadovaly zábavu, tak si dítě dala jednoduše do šátku a pracovala s ním u počítače a dělala s ním to, co potřebovala a za dvě hodinky si šla opět lehnout, stejně jako po obědě.

Druhé doporučení zní: spěte s dětmi po obědě. Spěte vždy, když spí vaše děti.

Jak jsem uvedla výše, velikým problémem je umělé osvětlení, kdy se maminkám někdy doporučuje, aby spaly se svými dětmi při tlumeném světle, což rozhodně není potřeba.  Naopak čím větší tma, tím je kvalitnější, nejlépe společný spánek s dítětem v posteli. Dítě si váš prs najde po čichu a dokonce kojené děti se nebojí  tmy!

Jedna maminka popisovala, že v době její veliké únavy jí pomohlo jednoduše týden spát tak, jak  spalo její dítě a nic neřešit. Odložila úklid a běžné povinnosti a  také dospávala, pokud byl doma tatínek a staral se o dítko. Tato spací terapie jí opět vrátila síly na nějakou dobu.

Co ještě může pomoci?

Naučte se dobře pohodlně kojit vleže. Mnoho maminek dobrou a pohodlnou polohou pro kojení vleže zoufale hledá a nenachází. Oslovte poradkyni při kojení nebo navštivte podpůrnou skupinku.

 Někdy se stává, že se starší děti nepřisávají tak dobře jak by mohly a tím pádem nezískávají tolik mléka kolik by mohly a to také může (ale nemusí) být důvod k jejich velmi častému nočnímu kojení. Obraťte se na poradkyni, která vám pomůže zhodnotit, zda-li vaše dítě pije dost mléka a případně vám doporučí bylinky nebo medikament na  zvýšení tvorby mléka.

A na závěr: 60% veškeré únavy pramení z frustrace z toho, že si maminky myslí, že jejich děti jsou nedobré, když se tak často budí, z toho, když maminkám někdo říká, aby děti odstavily, přitom maminky dobře vědí, že je kojení pro jejich děti stále ještě velmi důležité.

Pamatujte si, že pro malé děti je časté probouzení a opakované usínání u kojení zcela normální, fyziologické a prospěšné pro zdravý vývoj mozku. Časté buzení podporuje časté kojení a časté kojení podporuje intenzivní dozrávání a správnou konfiguraci mozkových struktur dítěte.   

Doporučuji přečíst také tento článek.