Časté kojení čtyřměsíčního miminka

06.07.2013 11:27

Otázka:

Dobry den, mam 4 měsíčního syna, od začátku kojím dost často, ale zpočátku více spal, čili to nebylo tolik náročné. těd 3. měsíce kojím více méně každou hodinu, co vsak pro mne začíná být náročné, je noc. Dříve syn dokázal spát první fázi noci 3-5 h, pote kojení, a pak 2-3h, což bylo super. Nyní ovsem usne na 3h a pak už zas jedeme po hodině. Když se k tomu přidá ten den, tak je to opravdu náročné a já přemýšlím jako asi každá matka, jestli opravdu nemam mléka málo. Synovy váhové přírůstky byly doposud ok, poslední vážení bylo před týdnem, a to bylo za 4 týdny necelých 0,5 kg, což asi není nic moc, ale je to zřejmě v normě.

Přemýšlím o tom, co dělají kamarádky, a to je dát umělé mléko na noc.

Dekuji moc předem za radu.

Odpověď:

Vážená paní,

děkuji Vám za dotaz. Dát umělé mléko na noc by možná způsobilo to, že děťátko bude v noci déle spát, ale torba mléka by se vám stále snižovala, což by byla veliká škoda, protože synek by mohl kojení začít odmítat. Doporučila bych Vám přečíst si některé články o spánku kojených dětí, kde se dozvíte, že krátké spánkové cykly dětí jsou naprosto fyziologické a v pořádku. V tomto bodě moc pomáhá, když maminky spí s dětmi přímo v posteli nebo co nejblíže u sebe. V noc doporučuji co nejméně manipulace s miminkem a kojení nejlépe vleže ze minimálního vyrušení. Články o spánku najdete zde:  https://www.poradkyneprikojeni.cz/novinky/prehled-clanku/spanek-deti/

Jestli máte obavy o množství Vašeho mléka, což se pozná podle toho, jak miminko pije, což se můžete naučit pozorovat podle našich videoukázek: https://www.poradkyneprikojeni.cz/videoukazky-kojeni/  Já bych vám velmi doporučila zajisti synkovi co nejlepší polohu a přisátí tak, jak to můžete vidět v galerii: https://kojim.webnode.cz/fotogalerie-spravneho-prisati/#a3-prisavanie-na-prsnik-1-jpg3 . Ke zvýšení příjmu mléka také pomáhá stlačování prsu, které je pěkně vidět na videu č. 6., případně bylinky, které jsou nyní již dostupné v kapslích a medikament na zvýšení tvorby mléka: https://www.poradkyneprikojeni.cz/co-urcite-potrebujete-vedet/pro-maminky-ke-stazeni/. Bylinky i medikament se užívá 3x3 tbl. denně.

     Váhové přírůstky synka jsou v pořádku, ale největší výpovědní hodnotu o tom, jaká je situace s tvorbou mléka má pozorování kojení a zhodnocení toho, kolik mléka synek vypije a jeho chování. S dobrými váhovými přírůstky jsou lékaři spokojení, ale samy maminky dobře ví, že vše není v pořádku, pokud je miminko stále neklidné.

Pokud byste chtěla cokoliv zkonzultovat, klidně mi zavolejte nebo pokud jste z Brna a okolí, mohu Vás osobně navštívit.

Přeji Vám, aby bylo mlíčka tolik Váš synek potřebuje a také dostatek spánku.